Trolejbusy v Praze

 

 

 

 

Trolejbusy v Praze dříve

 

Trolejbusy jinde

 

Návrat trolejbusů do Prahy

 

Kolejová doprava

 

Dění v Praze a okolí

 

Web

 

Kontaktní informace

www.trolejbusyvpraze.net

Vytváří:   
Antar       
od roku 2007 

mail:  
antar@trolejbusyvpraze.net

 

 

 

 

Technické informace

Kliknutím na červenožluté záhlaví
"Trolejbusy v Praze"
se vždy dostanete na úvodní stranu.

 

 

 

 

Externí odkazy

 

 

 

Trolejbusové události v Praze



 

16. 9. 2019

Parciálně trolejbusová obsluha letiště Václava Havla schválena RHMP

 

Praha plánuje do tří let zavést velkokapacitní parciální trolejbusy na letiště i do dalších lokalit. Dnes o tom rozhodla Rada hl. m. Prahy. Měly by jezdit na trasách autobusových linek 119, 131 a 191. Na pondělní tiskové konferenci to řekl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Novinka by měla zvýšit přepravní kapacitu a také by měla být ekologičtější. Odhadované náklady jsou 830 milionů korun.

Rozhodli jsme se elektrifikovat linky na letiště. Budou tam moct být velkokapacitní autobusy nebo trolejbusy. Je to i v rámci našeho klimatického závazku. Záměr by měl být realizován do tří let,“ řekl na pondělní tiskové konferenci náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Mělo by jít například o linku 119, která jezdí od stanice metra Nádraží Veleslavín na letiště Václava Havla. Parciální trolejbusy by současně kromě plnění ekologického záměru měly mít až o 40 procent větší kapacitu než stávající autobusy. Tedy velmi pravděpodobně budou tříčlánkové. Náklady na vybudování trati náměstek odhaduje na 230 milionů korun, dalších 600 milionů by mělo být následně vyhrazeno na nákup nových elektrických vozidel MHD, kterých město plánuje pořídit až 20.

Vozy bude pohánět baterie, kterou bude možné za jízdy dobíjet z troleje. Nové trolejové vedení chce Praha vybudovat obousměrně v úseku mezi Nádražím Veleslavín, Dědinou a Terminálem 3. Trolej by měla mít v součtu délku 4,8 kilometru. Dobíjecí trolej by byla rovněž v obratišti na Veleslavíně a na letišti.

Trať by podle náměstka měla být využívaná i pro tramvaje (tady se tím asi myslí to, že po vybudování železnice by trakční stožáry mohly být využitelné pro prodloužení tramvajové trati z Divoké Šárky Evropskou ulicí k Terminálu 3) a do budoucna by měla mít napojení i na plánovanou rychlodráhu na letiště, se kterou se počítá do roku 2028 (tím napojením se zřejmě myslí budoucí terminál Dlouhá míle, kde bude železniční zastávka).

Dále je v plánu elektrifikovat linky 131 (tedy část trasy úplně první trolejbusové linky v Praze z roku 1936) a 191. Otázkou ovšem je, v jakém rozsahu, takže tady se necháme překvapit. Základnou pro parciální trolejbusy by měly být stávající autobusové garáže DP Řepy. 

Tolik oficiální zprávy. Otázkou je ovšem, zda je právě tohle ta správná cesta - letiště je přece jen dlouhodobě určeno k obsluze vlakem. Ovšem v situaci, v jaké jsme dnes, tj. kdy se zejména záměry velkých dopravních staveb neúměrně protahují a z nejrůznějších důvodů odkládají, může i zavedení trolejbusů na letiště, byť vlasně dočasné, znamenat výrazné zlepšení stávající neúnosné situace.

 

 

Zdroje:

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/praha-planuje-velkokapacitni-elektrobusy-na-letiste-postavi-jim-troleje-40296667

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/velkokapacitni-elektrobusy-praha-mhd-doprava-na-letiste_1909161510_zit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poslední aktualizace 16. 09. 2019.

NAHORU