Trolejbusy v Praze

 

 

 

 

Trolejbusy v Praze dříve

 

Trolejbusy jinde

 

Návrat trolejbusů do Prahy

 

Kolejová doprava

 

Dění v Praze a okolí

 

Web

 

Kontaktní informace

www.trolejbusyvpraze.net

Vytváří:   
Antar       
od roku 2007 

mail:  
antar@trolejbusyvpraze.net

 

 

 

 

Technické informace

Kliknutím na červenožluté záhlaví
"Trolejbusy v Praze"
se vždy dostanete na úvodní stranu.

 

 

 

 

Externí odkazy

 

 

 

Trolejbusové události v Praze



 

Trolejbusy se vítají s Prahou, Praha se vítá s trolejbusy!

15. 10. 2017

Čas oponou trhnul - a změněn je svět. Tak jsme se konečně dočkali. Na den přesně 45 let od zrušení trolejbusů v Praze nám tady tento dopravní prostředek opět jezdí. Slavnostní zahájení proběhlo od 9:30 v dolní části Prosecké ulice, a účastnila se ho tři elektrická nekolejová vozidla:

  • prototypový standardní 12 m dlouhý parciální trolejbus SOR TNB 12, vyvinutý výrobcem SOR Libchavy, vybavený elektrickou výzbrojí Rail Electronics CZ, zapůjčený z Brna a známý pod názvem ACUMARIO. Teď již pod pražským číslem 9505, navazujícím na starou číselnou řadu (poslední nový pražský trolejbus 8 Tr dodaný v roce 1960 měl číslo 9504).

  • Historický trolejbus Tatra T 400 evidenčního čísla 9431, který jako poslední v roce 1972 opustil pražské ulice, a dnes plně provozuschopný exponát Muzea MHD ve vozovně Střešovice.

  • Nový pantografový elektrobus SOR NS12.

Zájem veřejnosti o trolejbusy předčil očekávání, následující snímky jsou víc než výmluvné.


Začátek akce. Seřazené trolejbusy před první zahajovací jízdou. Acumario je v řadě první, bude však na první zahajovací jízdě předjet Tatrou.

 


1972: "Trolejbusy se loučí s Prahou, Praha se loučí s trolejbusy".

2017: "Trolejbusy se vítají s Prahou, Praha se vítá s trolejbusy".

Neuvěřitelné...

Na snímku vpravo je v pozadí za davem lidí s diktafony a fotoaparáty, naslouchajícím technickému řediteli Janu Šurovskému, třetí vozidlo dne - elektrobus SOR NS12.

 


Nezbytné projevy a slavnostní přestřižení pásky. Není bez zajímavosti, že ze dveří Tatry T 400 hovoří k lidem Jiří Čermák, dopravní historik, který ještě jako mladý kluk ve stejném voze v roce 1972 otevíral na Strahově malou výstavu k ukončení provozu trolejbusů. Oba momenty dělí 45 let.

Jinak zde byla přítomna řada lidí z Dopravního podniku, z Ropidu, staří pamětníci a zaměstnanci DP, dále osobnosti činné v komunální politice celoměstské i lokální, a také spousta fotografů, šotoušů a nadšenců i běžných lidí, kteří si ze zvědavosti nebo z nostalgie přišli prohlédnout předvedené trolejbusy nebo se s nimi svézt. Primátorka Adriana Krnáčová si mj. zavzpomínala na trolejbusy jezdící v její rodné Bratislavě, technický ředitel DP Jan Šurovský odpovídal na četné otázky novinářů, Ladislav Podivín (Tatra) a Jan Ryšánek  (Acumario) v rolích řidičů trolejbusů se starali o přepravu svezení chtivých cestujících, stejně jako řidič elektrobusu - a všichni si to náležitě užívali. A to měla být podle prvotních informací Tatra T 400 původně náporu cestujících "ušetřena" - prý měla udělat jednu jízdu s politiky a pak stát jako exponát na Palmovce pod dobíjecí trolejí. Okolnosti ovšem rozhodly jinak a díky řidičům a posádkám tahačů se i jízdy Tatrou zvládly včetně nezbytné manipulace s vozidlem v místech bez troleje.


Pohled z vnitřku trolejbusu Tatra na informační panely, a pohled do interiéru vozu.

 


Pražské číslo a logo DP na Acumariu.



Manipulace s Tatrou T 400. Po každé jízdě bylo nutné na konci trolejí stáhnout ručně sběrače, připojit ji k tahači, vyjet na Prosek a tam na vhodném místě obrátit, aby se souprava mohla vrátit na Kelerku. A znova natrolejit. Tahač tedy vždy jel napřed, po pár desítkách či stovkách metrů následován trolejbusem. Podobný obrat probíhal dole na Kundratce.

Acumario to mělo jednodušší, protože se obracelo vlastní silou, takže jezdilo o něco častěji než Tatra.
 

Jízdy Tatrou T 400

 



Tatra T 400 s panoramatem Prahy v pozadí.
Nástupní zastávka Tatry byla na Kundratce u prvního natrolejovacího bodu. Zastávkou Kundratka ve směru z centra Tatra projížděla, tato zastávka byla vyhrazena pravidelné lince 140, Acumariu a elektrobusu.


Detail boční orientace Tatry T 400 - zde příznačně pro linku 58.


 

 

Jízdy Acumariem SOR TNB 12

Samočinné natrolejení na Kundratce.
Příjezd na Kelerku - s pohledem na Prahu v pozadí.


Manipulace se sběrači probíhá zcela automaticky.


Zastávka Kelerka směr do centra. Je vidět bílá čára, u které musí trolejbus přesně zastavit, aby se trefil sběrači do stříšek.


Jízdy s Acumariem.


Moment dojezdu na Kundratku a stažení sběračů.

Návěst "stáhni sběrače" před příjezdem k zastávce Kundratka do centra.


Obrat Acumaria jízdou na baterie v dolní části Prosecké ulice.


 

 

Jízdy elektrobusem SOR NS12


Také tento elektrobus prokazoval svoje schopnosti, i přesto, že jezdil bez troleje a musel ten kopec zvládnout výhradně na baterie. Je určen pro linky 109 a 239 z Palmovky na Rohožník.

 

Dobíjení na Palmovce

Trolejbus Acumario je zachycen v dobíjecí poloze u dobudky na Palmovce. Zajímavostí je, že se tady může z kapacitních důvodů dobíjet vždy jen jedno vozidlo, takže pro zkušební jízdy je vypracován jízdní řád, aby se tady trolejbus a elektrobus nepotkaly najednou.

Acumario má blok s bateriemi umístěný na střeše. Tento box se dá sundat a pak vozidlo funguje jako ortodoxní trolejbus (100% pod trolejí).
 

Co říci závěrem? Hodně vydařená akce, která, doufejme, přispěje k definitivní porážce předsudků spojených s trolejbusovou dopravou a elektrickou trakcí vůbec. Lidem se to podle všeho líbilo. Bude tento projekt štikou, trojským koněm, inovací, která je předzvěstí vítězné invaze trolejbusů do pražské MHD? Bylo by to jenom dobře.

Cesta je nastoupena. Tak ať nám to jezdí. :-)

 

NAHORU